SZAT Gyanta regenerálása

Az akvarisztikában több célra felhasználható műgyantákat is gyártanak például vízlágyításhoz, nitrát, foszfát megkötéshez stb; ezeket különböző anyagokkal és gyakorisággal kell regenerálni. Az alábbiakban a SZAT által gyártott nitrát szelektív gyantáról szeretnék írni. A működési elve egyszerű, a kis tasakot a szűrő egyik rekeszébe kell, helyezni vagy csak simán be kell tenni az akváriumba. A tasakban lévő műgyanta megköti a mérgező nitrátot, ezért az alkalmazásával jó néhány vízcserét meg lehet úszni, ám mivel csak a legveszélyesebb anyagot szedi ki a vízből, a többi káros anyag tovább halmozódik, ezért nem lehet a végtelenségig húzni a vízcseréket. Sajnos az ártalmatlan, sőt hasznos csersavakat is megköti, ezért ha valaki pl. feketevizes amazonasi biotópot akar, sajnos annak le kell mondani a SZAT használatáról.

Sajnos a nitrát színtelen, szagtalan, íztelen, ezért a kimutatása csak nitrát teszt segítségével lehet, de a használatával elég könnyen kiderítetjük, mikor telítődött a gyanta vagy mikor kell újra alkalmazni. 50 mg/liter alatti koncentráció megfelelő, de 100 mg/liter fölött vízcsere vagy nitrát szelektív gyanta alkalmazása szükséges.

 Ha telítődött a gyanta akkor fél liter langyos vízben 10 dkg konyhasót kell feloldani és ebben áztatni a tasakokat fél órán át. A konyhasós oldat szép barna lesz a regenerálás során. Ha letelt az idő akkor néhány folyóvizes öblítés után akár vissza is lehet helyezni a gyantát az akváriumba. A folyamatos használata nem a legjobb, mert ilyenkor a kis golyócskákon a nagy felületük miatt megtelepednek  a szűrőbaktériumok, amik elzárják a víz útját, ezért célszűri úgy alkalmazni hogy 1-2 nap használat után kivenni és csak akkor visszatenni ha szükséges.

Különböző kiszerelésekben lehet kapni így mindenki a saját akvárium méretének valót tudja használni. Ha valaki kisebb kiszerelést vesz, mint szükséges lenne, akkor gyakrabban kell regenerálni, ha nagyobbat, akkor értelemszerűen ritkábban. Megfelelő ismeretséggel lehet nagyobb mennyiségben kimérve tasakok nélkül is kapni. Kedves páromtól, mivel sokat rágtam a fülét kaptam is ajándékba 1 liter gyantát, amihez folyamosan készítette a különböző méretű kis szövettasakokat. Ezúton is köszönöm Neki a sok segítséget! 🙂

P1150808

Ha több kis tasakunk van, akkor célszerűbb az alábbi, Halőrxxl-től ellesett módszer szerint regenerálni: Egy diszpezites vödröt tele kell tölteni (~15 liter) langyos vízzel és fel kell benne oldani 1 kg sót. Ebbe az oldatba kerülnek bele a kis tasakocskák, és egy cseh átemelő (a képen látható pont Halőrxxl keze munkája) azért hogy rendesen áramoljon a víz a kis golyócskák között.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s