Banánféreg

Az alábbi írásban a banánféreg (Helicotylenchus multicinctus) otthoni tenyésztését szeretném bemutatni.

 

 A banánféreg 0,5 mm hosszú trópusi féreg. Eredeti élőhelyén a banántermesztők életét megkeseríti rendkívül gyors szaporodásával. A szaporaságának és a méretének köszönhetően, kiváló ivadékindító eleség. Az ikrából kelt, frissen elúszott ivadékok etetése általában elég problémás, mert a sok hal porontya még nem tudja elfogyasztani a frissen kelt sórákot sem. Ilyen esetben jól jön, ha van otthon egy kis banánféreg. Természetesen vannak olyan halak amiknek még a banánféreg is túl nagy, őket pl. papucsállatkával lehet indítani. Az elevenszülők, vagy más a kezdetektől nagyobb eleséggel etethető ivadékok is szívesen fogyasztják a banánférget, amit a műeleségekhez képes gyorsabb növekedéssel és jobb egészséggel hálálnak meg.

Zabpehely és banán a mixer poharában

Zabpehely és banán a mixer poharában

 A tenyész közegük 1:1 arányú banánból és zabpehelyből áll. Az elkészítési módja: egy pohárba beletesszük a zabpelyhet, a banánt, és egy nagyon pici vizet és az egészet össze turmixszoljuk. A mixnek inkább nyúlósnak kell lennie, mint folyósnak, de túl száraz se legyen.  A masszát át kell kanalazni egy vagy több kis műanyag edénybe. A lényeg az, hogy egyikben se legyen fél centinél vastagabban, mert attól se több féreg nem lesz, se nem tartható el hosszabban a tenyészet.

kétfelé osztott massza a műanyag csigákkal

kétfelé osztott massza a műanyag csigákkal

A massza tetejére ezután jöhet egy kis indító oltásmennyiség (tőlem beszerezhető). A dobozokat jól záró fedővel kell lezárni, amiknek a tetejét belülről kifelé néhány helyen egy tűvel ki kell szúrni. A lyukasztás iránya azért fontos, mert így a műanyag sorjától nem tudnak beleköltözni a muslincák és egyéb rovarok a dobozba. A férgek meleg helyen (max. 29-30°C) elég gyorsan szaporodnak, mivel nagyon aprók igazából csak annyit látni, hogy nyüzsög valami a dobozban, mintha a szemünk káprázna.

Ha elég sokan vannak (de akár már oltás előtt is), akkor ásványvizes vagy üdítőitalos üvegből csiga alakú csíkokat kell kivágni. A csíkok vastagsága akkora legyen, hogy ha teljesen belenyomjuk a közegbe, még akkor is legalább 0,5 cm kilátszódjon belőle. A csigák tetejére lapos műanyaglapokat kell helyezni. A műanyagcsíkokat azért kell csiga alakura meghajtogatni, hogy a ráhelyezett műanyaglapokkal minél nagyobb felületen érintkezzen, ezáltal minél több helyen tudjanak felmászni a banánférgek a műanyaglapra, anélkül hogy azt összepiszkolnák a banános zabpelyhes mixel. A műanyaglapokat ezért közvetlenül bele lehet mosni a kishalak vizébe, ahol akár 1 napig is életben maradhatnak, ezért nem kell attól tartanunk, hogy ha véletlenül túletetnénk, hogy a megmaradt eleség bomlásnak indul és beszennyezi a vizet. A tenyészet ha 1-2 hetente nem etetjük meg zabpehelyliszttel (ilyenkor nedvesíteni is kell a közegen) kb. 1-1,5 hónap alatt kimerül. Érdemes néhány hét elteltével új tenyészet csinálni, hogyha valami baj történne, még akkor is folyamatosan rendelkezésre álljon a banánféreg.

A tenyészet beoltása

A tenyészet beoltása

Tenyészközeg módozat (egyszerűbb gyorsabb elkészítés)

A fentieknél van egy egyszerűbb tenyészközeg is, amihez nem kell banán. A zabpehelylisztet jól meg kell nedvesíteni és hozzá kell keverni egy csipet élesztőt (lehet instant is). Fél óra múlva általában újra kell nedvesíteni, mert a zabpehelyliszt felveszi a folyadékot. A lényeg hogy olyan nedves legyen a massza, hogy éppen ne folyjon meg. Ennek a módszernek az előnye, hogy gyorsabb elkészíteni és gyorsabban beindul a tenyészet. A hátránya, hogy hamarabb kimerül, ha nem etetünk rá néha egy kis zabpehelylisztet meg élesztőt.

Szüretelés módozat

Mind a két fajta közegnél lehet használni a műanyag csigás szüretelést. Ha még tisztábban szeretnénk leszedni a férgeket, akkor egy kis ecset segítségével a tároló edény faláról, a massza fölött lévő részről is leszedhetjük őket és bemoshatjuk az akváriumba.

Banánféreg_felmászott

A tenyészet újraélesztése

Ha már kezd, kimerülni a tenyészet újra be lehet indítani őket egy csipet élesztő és kristálycukor segítségével. Ha nagyon folyós volna, akkor érdemes egy kis zabpehelylisztet is hozzáadni

8 responses to “Banánféreg

  1. szia! tudnál nekem banánféreg oltványt adni?
    és mi az ára?
    köszönöm

  2. Üdvözöllek! Szépen leírtad mindazt amit alkalmazni kell, tökéletesen össze lehet állítani belőle a tenyészetet. A minap kaptam egy akvarista barátomtól oltást, mindent a leírtak alapján csináltam és már ki is másztak a műanyagra a férgek. Kérdésem az lenne, hogy van e valamilyen információd róla(esetleg tapasztalatod), hogy a táptalajhoz zöldségeket keverve megváltoztathatjuk a férgek tápanyag tartalmát ,esetleg a színük is változhat?

    • Köszönöm szépen! Én már csak az egyszerűbb zabpehelyliszt, víz, élesztő verziót használom. Még nem próbáltam, a tücsköknél és az ugróvillásoknál működik szerintem a banánférgeknél is működnie kell a tápanyag feltöltésnek. Egyébként épp mostanság akartam kísérletezni hogy a grindálok megennék-e az őrölt pirospaprikát.

  3. Nagyon jó és részletes csak egyetlen dolog nincs ideírva, hogy mennyi idő alatt kelnek ki?!

  4. Szia, ha aktuális még az ajánlat s Budapesten megoldható egy tali, én is szívesen fogadnék némi oltóanyagot. 🙂 Köszi, Zita

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s