Grindálféreg

Az alábbi írásban a grindálféreg otthoni tartását szeretném bemutatni.

 A grindálféreg (Enchytraeus buchholzi) egy trópusi televényféregfajta. Hossza 6-15 mm, átmérője 0,25 mm, fehér színű. Tenyésztésükhöz egy kisebb doboz (margarinos) is megfelelő. A dobozt különböző közegekkel tölthetjük fel kb. 4 cm vastagságban: tőzeg, moha, szivacs, kókuszrost. Mindegyik közegnek megvan az előnye és a hátránya. A lényeg hogy mindegyiket nedvesen kell tartani, ez főleg a mohánál és tőzegnél problémásabb mert, nehéz eltalálni a megfelelő nedvességet. A szivacsnál ez könnyebb, mert az alja akár vízben is állhat, viszont ennek a módszernek a hátránya, hogy a tenyészet idővel bebüdösödik. A kókuszroston történő tartást én még nem próbáltam, de többen elégedetten használják az ismerőseim közül. Ahhoz hogy a tenyészet beinduljon, először is szükség van egy kevés grindáloltásra. Oltást valamelyik akvarista társunktól (akár tőlem is 😀 ) érdemes kérni, esetleg boltból venni. A beoltott tenyészközeg tetejére néhány réteg dryvit hálót is tehetünk, azért hogy az etetésnél kevesebb szennyezőanyagot vigyünk be az akváriumba. A háló tetejére üveglapot, vagy valamilyen műanyaglapot kell tenni, amire a kukacok felmásznak és amiről be lehet öket mosni az akváriumba.

Üveglapra felmászott grindálok

Üveglapra felmászott grindálok

Grindáljainkat érdemes naponta etetni, méghozzá úgy hogy az eleséget a háló tetejére szórjuk. Az egyik  legfontosabb szempont, hogy amit enni kapnak az minél több állati fehérjét tartalmazzon. A legjobban a száraz kutya vagy macskatáptól, és a sajttól nőnek (a növényi eredetűek nem jöhetnek szóba). Ha ezek éppen nincsenek kéznél, akkor porrá őrölt zabpehellyel, zsemlemorzsával, tésztával, tejporral is etethetőek, minden további nélkül. A grindáltenyészet szagtalan, ha mindig csak annyit adunk nekik enni amit egy nap alatt megesznek, így akár több hónapig is megmarad a tenyészet.

Idővel a tartóközeg megsavanyodik, vagy ellepik az atkák, ilyenkor új tenyészetet kell indítani. A grindálnak magas a zsírtartalma, ezért a halakat nem szabad vele heti 2-3 alkalomnál többször etetni, mert elhíznak tőle, ami az élettartamuk csökkenésével jár. A víz alatt egy napig is kibírják, ezért nem kell attól félni hogy amit nem fogyasztanak el az beszennyezi a vizet.

Frissítés 2013.07.30. A grindál tenyészetek készítéséhez leginkább a szálas moha vált be (a párnás nem jó). Etetéshez pedig felváltva 8 tojásos száraztészta illetve száraz macskakaja.

Reklámok