Komposzt giliszta

Sajnos egyre kevesebb kisállat boltban kapható élő eleség, (tubifex, vízibolha, stb.) vidéken ez a tendencia még jellemzőbb, mint Budapesten. Ha kapható az sem mindig friss, jó minőségű.  A komposzt giliszta (Eisenia spp.) egyszerűen és olcsón szaporítható, valamint a „melléktermékként” keletkezett komposzt pedig tápanyagban gazdag talaj a szobai vagy kerti növényeknek.

A tenyésztésükhöz akár elég egy 10-20 literes vödör vagy láda is, persze minél nagyobb annál gyorsabban és nagyobb mennyiségben szaporodnak. Az edény alját célszerű 1-2 helyen kiszúrni, hogyha véletlenül túlönöznénk, a fölösleges víz távozni tudjon. A tenyésztő edény aljába néhány centi vastagságban nedves füvet, leveleket (a diófa levél nem mehet bele), kerti nyesedéket kell teríteni. Erre a rétegre mehet a föld, vagy virágföld. A legfelső réteg pedig földel összekevert konyhai zöldhulladék, -nyesedék. A tenyészetet ezután be kell locsolni, úgy hogy nedves legyen, de ne tocsogjon. Az edényt ezután le kell fedni, úgy hogy a föld szellőzni tudjon. Néhány hét elteltével beolthatjuk a tenyészetet a gilisztákkal. A legjobb a komposzt giliszta, de a földigiliszta is jó lehet, viszont a horgászboltokban kapható tárgya gilisztát (sárga „öv” van rajta) nem javaslom. A dobozt hűvös, árnyékos helyre tegyük, mert a giliszták nem szeretik a meleget. Ha jól csináljuk, akkor a komposzt szagtalan, az erkélyen vagy akár a lakásban is tartható. A tenyészetet felső rétegét hetente érdemes kicsit megkevergetni, ilyenkor nedvesíthetünk is, rajta ha túlszáraznak találjuk. A sok kevergetés sem jó, mert leállhatnak a giliszták a szaporodással. A nedvesítés főleg nyáron fontos, mert gyorsabban kiszárad a föld, ilyenkor a gilik lehúzódnak az alsóbb rétegekbe és abbahagyják a szaporodást.

Etetésük alkalmanként konyhai nyesedékkel történhet, minden zöldhulladék mehet bele, ami a főzés során keletkezik (krumpli-, sárgarépa-, hagyma-, uborka héj, stb.). Minél változatosabb eleséget kapnak a giliszták annál változatosabb lesz a bel tartalmuk is (vitaminok, aminosavak). A nagyobb halaknak akár egészben is adhatjuk, vagy zsilett pengével aprítva. A kisebb halaknak egy külön erre a célra használt bot mixerrel egy kis pohár vízzel együtt lehet őket aprítani. Ezután átszűrve (esetleg méret szerint osztályozva) etethetünk vele. Néhány havonta a földjük egy részét akár kis is lehet cserélni frissre, a tápanyagban dús komposztot a növények pedig gyorsabb növekedéssel hálálják meg.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s