Röpképtelen muslica

A röpképtelen muslicát laboratóriumban tenyésztették ki. Több változata létezik, van olyan, aminek abszolút nincs szárnya, de van olyan is, aminek a szárnya megvan, de gyűrött, kacska ezért nem tud vele repülni. A röpképtelenség miatt könnyebb velük etetni, egyrészt mert a tenyészet kinyitásakor nem repül az egész az arcunkba, másrészt az állatok is könnyebben el tudják őket kapni. A terrarisztikában főleg a kisebb hüllők, kétéltűek, pókok elesége. Akvarisztikában csak a felszínről táplálkozó halak tudják megenni, mert nem süllyed le az aljzatra. A kifejlett neon vagy guppi méretű halak már le tudják nyelni kisebb méretű fajtát, a xifóknak, molliknak már a nagyobb méretű röpképtelen muslica sem okoz gondot.

Musli_magy

A muslica tenyészetek alapja az, hogy egy átlátszó műanyagporba ~2 cm vastagságú táptalajt (főleg gyümölcsből áll) teszünk. A minimális pohárméret a 3dl-es, de a fél literes vagy az annál nagyobb a legjobb. A táptalajra ezután a “mászóréteg” (raffia, kartonpapír, stb.) kerül, ami arra szolgál, hogy a muslincák, illetve a bebábozódni készülő nyüvek fel tudjanak rá mászni. A poharat általában szivacsdugóval zárjuk le, ami megakadályozza a muslicák kimászását, a röpképes muslicák bejutását, valamint megfelelő szellőzést is biztosít.

A frissen indított tenyészetben a muslicák folyamatosan rakják a petéket. A petékből először nyüvek lesznek, majd a nyüvekből bábok, majd a bábokból muslicák. Ez az átalakulás kb. 2 hetet vesz igénybe, ami után már lehet etetni a tenyészetből. Általában ha elég massza van a pohárban, akkor még a frissen kelt röpképtelen muslicák is folyamatosan petéznek, ezért amíg ki nem merül a táptalaj (további ~2-3 hét), a tenyészet folyamatosan termeli a tovább a muslicákat. A tenyészeteket nem kell etetni, amíg van benne táptalaj addig biztosítva van a muslicáknak és a nyüveknek az enni és innivaló. Magasabb hőmérsékleten tartava (főleg nyáron) néha nem árt egy növény spriccelővel kicsit megnedvesíteni a táptalajt hogy ne száradjon ki idő előtt, de vigyázva hogy túl nedves se legyen, mert akkor meg a nyüvek fulladnak meg.

Ha szeretnél belőlük, illetve a cikk frissebb verzióját itt találod: https://rekuszbrekusz.wordpress.com/elo-elesegek/ropkeptelen-muslica/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s