Trópusi ugróvillás

Az ugróvillások (collembolák) a világon mindenfelé megtalálható növényi korhadékkal és gombákkal táplálkozó ízeltlábúak. A trópusi ugróvillás 2-3 mm nagyságúra, teste fehér színű, 3 pár lába és 1 pár tapogatója van.

Trópusi ugróvillás

Trópusi ugróvillás

A tenyészet készítése egyszerű: egy margarinos vagy egy ételes dobozt 3-4 cm vastagon natúr tőzeggel esetleg mohával (külföldi leírásokban a faszénen való tartását említik) kell megtölteni, amire rárázunk néhány ugróvillást. Lényeges hogy a doboz ne legyen túl alacsony, mert a kinyitásakor könnyen kiugrálhatnak belőle. A tenyészközegnek folyamatosan nedvesnek kell lennie, de nem szabad tocsognia. Kerüljük a doboz összerázását, keverését, mert ilyenkor leállnak egy időre a szaporodással. Az etetésükre szinte az összes díszhaleleség megfelelő, de legjobban az algaevőknek való spirulina algás tabletta vált be. A szüretelésük egyszerű egy sötét műanyag lappal kell az etetőhelyüket letakarni, amit ha felmásztak rá, egyszerűen az akváriumba vagy a terráriumba kell berázni. Mivel lebeg a víz felszínén ezért a felszínen táplálkozó halaknak (pontylazacok, elevenszülők, dániók, márnák stb.) kiváló eleség, illetve kisebb békák gyíkok és egyéb terráriumi állatok számára is ideális.

Frissen indított trópusi ugróvillás tenyészet, középen spirulina alga tablettával

Frissen indított trópusi ugróvillás tenyészet, középen spirulina alga tablettával

Frissítés 2013.07.30. Az etetésükhöz nem kell díszhaleleség, hanem a tenyészet tetejét konyhai zöldség nyesedékkel kell befedni (krumpli, répa, uborka héja, stb.). Ez az etetési módozat azért is jó, mert így az ugróvillások feltöltődnek a zöldségekben lévő tápanyagokkal, vitaminokkal, színanyagokkal. Ha az így “feltöltött” ugróvillásokkal etetünk akkor a halaink vitalitását növeljük, mert így olyan értékes anyagokhoz jutnak, amit egy száraz eleség vagy egy másfajta élő eleség (pl.: vízibolha) nem tud biztosítani.

Ugróvillás (2)

ugróvillások konyhai nyesedéken

Ha szeretnél belőlük, illetve a cikk frissebb verzióját itt találod: https://rekuszbrekusz.wordpress.com/elo-elesegek/tropusi-ugrovillas/

 

 

Reklámok

One response to “Trópusi ugróvillás

  1. Visszajelzés: Trópusi ugróvillás | Rekusz-Brekusz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s