Walterféreg

Az alábbi írásban a walterféreg otthoni tenyésztését szeretném bemutatni.

A walterféreg 1-1,5 mm hosszú trópusi féreg. A szaporaságának és a méretének köszönhetően, kiváló eleség, ha a banánféreg már túl picinek bizonyul. Természetesen vannak olyan halak, amiknek még a walterféreg is túl nagy, őket pl. banánféreggel, de ha még annál is kisebb a szájméretük, akkor papucsállatkával lehet indítani. Az elevenszülők, vagy más a kezdetektől nagyobb eleséggel etethető ivadékok is szívesen fogyasztják a walterférget, amit a műeleségekhez képes gyorsabb növekedéssel hálálnak meg.

A tenyésztésükhöz egy kis ételes/margarinos doboz kell, aminek az áljába nedvesített zabpehelylisztet és egy csipet élesztőt (lehet instant is) teszünk 0,5 cm vastagságban. Fél óra múlva általában újra kell nedvesíteni, mert a zabpehelyliszt addigra felveszi a folyadékot. A lényeg hogy olyan nedves legyen a massza, hogy éppen ne folyjon meg. A massza tetejére ezután jöhet egy kis indító oltásmennyiség (tőlem beszerezhető). A dobozokat jól záró fedővel kell lezárni, amiknek a tetejét belülről kifelé néhány helyen egy tűvel ki kell szúrni. A lyukasztás iránya azért fontos, mert így a műanyag sorjától nem tudnak beleköltözni a muslincák és egyéb rovarok a dobozba.

Walter_felmászott

Felmászott walterférgek

A férgek meleg helyen (max. 29-30°C) elég gyorsan szaporodnak, mivel nagyon aprók igazából csak annyit látni, hogy nyüzsög valami a dobozban, mintha a szemünk káprázna. Ha már elég sokan vannak (de lehet a tenyészet indításakor is), akkor ásványvizes vagy üdítőitalos üvegből csiga alakú csíkokat kell kivágni. A csíkok vastagsága akkora legyen, hogy ha teljesen belenyomjuk a közegbe, még akkor is legalább 0,5 cm kilátszódjon belőle. A csigák tetejére lapos műanyaglapokat kell helyezni. A műanyagcsíkokat azért kell csiga alakura meghajtogatni, hogy a ráhelyezett műanyaglapokkal minél nagyobb felületen érintkezzen, ezáltal minél több helyen tudjanak felmászni a férgek a műanyaglapra, anélkül hogy azt összepiszkolnák azt a zabpelyhes masszával. A műanyaglapokat ezért közvetlenül bele lehet mosni a kishalak vizébe, ahol akár 1 napig is életben maradhatnak, ezért nem kell attól tartanunk, hogy ha véletlenül túletetnénk, hogy a megmaradt eleség bomlásnak indul és beszennyezi a vizet. Vízben sokkal lassabban süllyednek, mint a banánférgek, ezért az ivadékoknak több idejük van rá vízközt vadászni.

A kis műanyag csigákat el is lehet hagyni, ebben az esetben a férgecskéket egy kis ecsettel a doboz oldalfaláról, a massza fölül lehet leszedni és belemosni az akváriumba. A tenyészet idővel (kb. 1 hónap) kimerül, ezt megelőzendő érdemes hetente egy csipet élesztőt és cukrot beszórni nekik, amitől újra nyüzsögni kezdenek. Ha túlfolyós volna addigra a massza, akkor egy kis zabpehelylisztet is szórjunk rá. Érdemes néhány hét eltolással több tenyészetet csinálni, így folyamatosan rendelkezésre áll majd ez a kiváló eleség.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s