Algaevő harcsa (Ancistrus temminckii)

Latin név: Ancistrus temminckii
Magyar név: algaevő harcsa, anci
Változatok: albínó, super red, L-144, LDA16 stb
Csoport: harcsák
Természetes élőhely: Dél-Amerika; Brazília
Testhossz: 12-14 cm
Elérhető életkor: 20 év
Szaporítás: könnyű
Szociális viselkedés, társíthatóság: békés, társas
Táplálkozás: mindenevő, de főként növényi táplálékot igényel
Dekoráció: növények, sok rejtekhelyeket kínáló gyökerek.
Hőmérséklet: 23-27 °C
pH: 6,5- 7,2
Keménység: 2,8-11,2NK°

Jelenleg kiadó: VAN (barna különböző méretekben, super red kifejlett hímek)

_DSC1203

Az algaevő harcsát (Ancistrus temminckii) az akvaristák főként az alga eltüntetésének céljából tartják. A másik pozitív tulajdonsága hogy rendkívül magas a tűrőképessége, elviseli az extrém hőmérsékletet (18-20 C°, 28-30 C°), és a különböző keménységű vizekhez is jól alkalmazkodik. Viszont a bomlástermékekre nagyon érzékeny, ezért az akvárium vizének folyamatosan jól szűrtnek kell lennie. Az immunrendszere rendkívül erős, de a réz alapú gyógyszerek miatt könnyen elpusztulhat. Mivel éjszakai állat, ezért főként este és késő délután aktív. Nappal általában a kedvenc helyén pihen. A nemeket ivarérett koruk (1-1,5 év) előtt szinte lehetetlen megkülönböztetni. Az ivarérett hímek fején agancsok, kicsi szarvacskák nőnek, míg a nőstényé csupasz marad. A hímek gyakran rivalizálnak egymással, ilyenkor nem kell megijedni, mert a testüket kemény lemezek borítják, ezért nem tudnak kárt tenni egymásban. A nagyon öreg hímek néha még a nőstényeket sem tűrik meg maguk mellet.

Ivarérett hím anci az egy hetes ivadékokkal

Ivarérett hím anci az egy hetes ivadékokkal

A fiatal példányok folyamatosan tisztogatják az akváriumot. Az öregebbek már lustábbak, és nem is olyan alaposak, ők már inkább csak a zöldségekre, és a díszhaltápokra hajtanak. Az etetésükre tökéletesen megfelel a kereskedésekben kapható algaevőknek való tablettás eledel (pl. JBL Novo Pleco, Tetra pleco wafer, stb.), de étrendjüket bátran kiegészíthetjük különböző zöldségekkel: cukkini, uborka, saláta, patisszon, zöldborsó stb..  Ezeket egy bögrében egy kis vízzel meg kell mikrózni, egyrészt azért, hogy könnyebben emészthető legyen számukra, másrészt meg azért, hogy a lesüllyedjenek a vízfenékre. Célszerű olyan zöldségeket beszerezni, amik teljesen vegyszermentesek (bevásárlóközpontok kizárva), mert a különböző növényvédő szerektől elpusztulhatnak a halak. Mivel a természetben az elpusztult halakat is elfogyasztják, ezért étrendjüket bátran kiegészíthetjük valamilyen halfilével, akár tengeri halfilével is, ha csak az van otthon. Viszont a zöldségekkel és a hal hússal vigyázni kell, hogy ne maradjanak bent túl sokáig, mert az el nem fogyasztott eleség bomlásnak indul, ami lerontja a víz minőségét. Az ancik leggyengébb pontja az emésztőrendszerük, ezt védendő az akvárium elengedhetetlen tartozéka valamilyen fa (vasfa, szőlőtőke stb.). A fát folyamatosan rágcsálják, ezzel megőrzik bélflórájukat, enélkül hamar elpusztulnak.

3 hónapos ancik sütőtököt majszolnak

3 hónapos ancik sütőtököt majszolnak

 A természetben az Amazonas különböző szakaszain különböző színváltozatokban fordul elő, ez egyes színváltozatok között csak apró eltérések vannak, az akváriumban tartott algaevő harcsák, több különböző élőhelyről származó változatok keveréke. Létezik két, a barna alapszíntől teljesen eltérő változat, az albínó anci és az arany anci (L-144). Mindkettő testének a színe aranysárga, a különbség közöttük csak a szemük színe. Az albínóé piros színű, az L-144 -es harcsáé pedig barna.

Arany anci hím(L144)

Arany anci hím (L144)