Boszorkányharcsa (Loricaria filamentosa)

Latin név: Loricaria filamentosa
Szinonímák: Rineloricaria filamentosa, Rineloricaria microlepidogaster
Magyar név: boszorkányharcsa
Csoport: harcsák
Természetes élőhely: Dél-Amerika
Testhossz: 12-14 cm
Elérhető életkor: 10 év
Szaporítás: nehéz
Szociális viselkedés, társíthatóság: békés
Táplálkozás: mindenevő
Dekoráció: sok növény és rejtekhely.
Hőmérséklet: 21-28 °C
pH: 6- 7
Keménység: 5-18NK°

Boszorkányharcsa pár

Boszorkányharcsa pár

 A boszorkányharcsák (Loricaria filamentosa) érdekes színfoltjai az akváriumoknak, bár nem elterjedtek ezért csak néhány bolt kínálatában szerepelnek. Testük felülről nézve ék alakú, fejüktől kezdve folyamatosan keskenyedő, egészen a farkúszójukig ahol is a legkeskenyebbek. Testüket a hasuk kivételével kemény szarupáncél borítja. Hosszuk 12-15 cm, de a természetben elérheti a 25 cm-t is. Színük általában homokbarna, néhány sötétebb folttal tarkítva, de a különböző egyedek, különböző árnyalatúak lehetnek. A farkuk végen egy ostorszerű nyúlvány található, amelyről az angol nevüket is kapták (whiptail catfish). Főleg éjszakai életmódot folytatnak, nappal általában eléggé inaktívak. Nagyon nyugodt halak, jól tűrik a többi hal motoszkálását, ezért ideálisak társas akváriumba. Este felé és az etetésekkor, sokkal aktívabbak, bár nem jellemző rájuk a fürgeség. Felnőtt korukban ritkán függeszkednek az akvárium üvegén, viszont ivadékként szinte mindig csimpaszkodnak valamin.

A gondoskodó apa

A gondoskodó apa

A tévhittel ellentétben nem tisztán növényevők, hanem állati eredetű eleséget is igényelnek. A forrázott zöldségeken kívül szívesen elfogyasztja a fagyasztott vízibolhát, szúnyoglárvát, artemiát, stb. is. Arról hogy kell-e valamilyen fa az egészséges bélflórájukhoz, úgymint az algaevő harcsáknak a vélemények eléggé megoszlanak. Ami biztos, ha van valamilyen fa az akváriumukban azzal nem árthatunk nekik. Csapvízben bátran tarthatóak, de igazán jól lágy és enyhén savas vízben érzik jól magukat. Az immunrendszerük elég erős, de jól szűrt vizet igényelnek, mert a bomlástermékekre igen érzékenyek.

Felülről

Felülről

A nemek megkülönböztetése ivarérett korban könnyűnek mondható, mert a hímek fején és mellúszóin apró szőrszerű kefék jelennek meg, míg ugyanez a nőstényeknél nem megfigyelhető. A másik segítség az ivarok megállapításában a fejforma, ugyanis a nőstényeké keskenyebb és hosszúkásabb, míg a hímeké szélesebb és rövidebb. A szaporítása, közepesen nehéznek mondható. A boszorkányharcsák és a lorikáriák természetes ellenségei  planáriáknak (Dendrocoelum lacteum), ezért az ellenük való harcban jó szolgálatot tehetnek. A békés mivoltuk miatt akár a garnélás akváriumba is be lehet tenni őket planária irtás céljából, mivel még a frissen kikelteket sem bántja.

Néhány napos ivadék

Néhány napos ivadék

Reklámok