Szivárványos guppi (Poecilia reticulata)

Latin név: Poecilia (lebistes) reticulata
Magyar név: Szivárványos guppi
Csoport: Elevenszülő fogaspontyok
Természetes élőhely: Közép-Amerika; Venezuela, Guyana, Barbados, Trinidad és Tobago
Testhossz: hím: 2-4cm, nőstény: 5-7cm
Elérhető életkor: 4 év
Szaporítás: könnyű
Szociális viselkedés, társíthatóság: békés, társas
Táplálkozás: mindenevő
Dekoráció: sűrű növényzet.
Hőmérséklet: 20-27 °C
pH: >7
Keménység: >10,2NK°

DSC_1729_web

RREA pastel delta guppi hím – háttérben nőstény

A szivárványos guppik (Poecilia reticulata) szinte minden kezdő akváriumában megtalálhatóak, ugyanakkor tapasztaltabb akvaristák között is előfordulnak, akik gondoznak 1-2 törzset (akár versenyzés, akár tiszta vérvonal fenntartása, akár egyéni célok megvalósítása – speciális kinézetű törzs érdekében), vagy akár az egész halodájukat nekik szentelik!
A guppizás manapság igazi tudomány, többszáz oldalas irodalommal, ezért részleteiben nem is szeretnék belemenni, csak rövid kis áttekintést adni róluk.
Sajnos a régi “golyóálló” törzsekhez manapság igen nehéz hozzájutni, árban és kinézetben a távol-keleti import lenyomta őket a piacon, majd szépen lassan mostanra nagyjából mindenki rájött, hogy azon túl, hogy távol-keletről nem küldenek összetartozó hímeket és nőstényeket (tiszta törzset fenntartani emiatt nagyon nehéz, csak busás áron beszerezhető, egyedi megrendelések útján) , ráadásul szaporodásban és ellenállóságban is messze alulmaradnak a 10-15 évvel ezelőtt beszerezhető törzsektől. Ezt felismerve szerencsére hazánkban még talán időben ébredt 1-2 akvarista, helyenként újra látom feltűnni az egyszerű régi mozaik, tuxedo, félfekete stb variációkat.

DSC_0808_web

Filigran roundtail hím

Bár több, mint 10 év aktív akvarizálás alatt egyáltalán nem volt guppim, az utóbbi években a versenyguppizás hazai erősödésével muszáj volt beszállnom a pezsgésbe, így nálam is megtalálható pár versenyváltozat. A “verseny” alatt itt természetesen nem úszóversenyre kell gondolni, a kutyás/macskás szépségversenyekhez hasonlóan bírák pontozzák a standardeknek megfelelést. A guppik számos szín és úszóformaváltozatának kialakulásához szükség volt a nagy genetikai variabilitásukra, ez versenyguppi tenyésztésnél kevésbé a barátunk, egy “alomból” nagyon kevés ivadék lesz verseny minőség, azonban mindet fel kell nevelni, hogy kiderüljön melyik lesz alkalmas, ezért a versenyguppik ára jóval magasabb szokott lenni a hétköznapi guppiknál – nem csak a magas szelektálási ráta, hanem a magas minőségű táplálás miatt is, a versenyre nevelt guppiknál és szüleiknél a nemzetközi módszer szerint a táplálék legalább felét frissen keltetett artémia adja…
A versenyguppik másik jellemzője, hogy nem vásárolhatók meg tételben. Ha valaki azt mondja, hogy 100 db versenyguppit olcsóbban ad, biztosak lehetünk benne, hogy hazudik, vagy legfeljebb 2-3 jó minőségű példány kinevelésére alkalmas alomról van szó. Európa legnagyobb tenyésztői, akik az évi 10+ verseny mindegyikén több kategóriában indítanak halat sem tudnak egyszerre ilyen mennyiséget kiadni!

DSC_0368_web

Red mosaic full platinum big ear halfmoon nőstény (a törzsben a hímek piros mosaicok, a nőstények kékek)

De, hogy kezdőkhöz is szóljon ez a kis bekezdés, mit érdemes tudni általában a guppikról?
Táplálék tekintetében nem válogatósak, élő és fagyasztott eleségek mellett jó minőségű szárazat érdemes nekik adni és időnként némi zöld tartalmú eleséget (növényi lemezes vagy eggyel több algatabletta az algázóknak is segít, azt is örömmel csipkedik).
Ha csak kevés példányt szeretnénk tartani, óvatosan keverjük a nagy/fátylas úszós hímeket a rövid, kerekfarkú stb gyorsabb úszású hímekkel, láttam már sajnos ebből fakadó problémát (csúnyán meg lettek csipkedve a fátylasak).
Kerülni kell a különböző baktérium flórából származó egyedek keveredését (Ázsiait Európaival stb.), mert az könnyen tömeges pusztuláshoz vezethet. Tolerálják az alacsonyabb és a magasabb hőmérsékletet is, a pH esését azonban nem jól tolerálják, figyeljünk a rendszeres részleges vízcserékre és ne akarjuk lágy savas vízben tartani! Legjobban egy tágas jól szűrt, akváriumban érzik jól magukat, közepesen kemény, semleges pH-jú vízben. A nemeket elég könnyű megkülönböztetni, mert a hímek farok alatti úszója (gonopódim) párzószervvé módosult, valamint sokkal színesebbek, mint a nőstény. Elevenszülők, az anyát a szülés idejére el kell különíteni, mert összeszedegetik a piciket (a saját anya a szülés végéig ritkán, de az akvárium többi lakója annál inkább).

 

Elevensz

Reklámok