Törpe gurámi (Trichogaster lalius)

Tudományos név: Trichogaster lalius (Hamilton; 1822)
Szinonímák: Colisa lalius, Colisa lalia, Colisa unicolor, Polyacanthus lalius, Trichopodus lalius
Magyar név: Törpe gurámi
Csoport: Labirintkopoltyúsok
Származás: Ázsia; Észak-India, Pakisztán, Banglades
Testhossz: 4-5 cm
Várható életkor: 4 év
Természetes élőhely: Lassú áramlású folyóvizek, állóvíz
Viselkedés: Társas, de ikrázáskor a hímek elszántan védik a fészküket. A felszín közelében úszkálnak a növények között, vízközt is viszonylag gyakran tartózkodnak.
Táplálkozás: Mindenevő
Szaporodás: Elég könnyű
Dekoráció: Gyökerek, felszínen úszó és/vagy felszínig érő növények.
Hőmérséklet: 16-28 °C
pH: 6,5-7,2.
Keménység: 5,5-6,7NK° (optimális), 4-20NK° között probléma nélkül tartható

Törpegurámi hím

Törpe gurámi hím

A kisebb testű gurámik hazánkban legkönnyebben beszerezhető, legelterjedtebb képviselője. Sajnos az import példányok szép színeik és látszólagos egészségük ellenére nagyon gyakran rövid életűek, érdemes tenyésztőtől (például tőlem 🙂 ) beszerezni. A külföldről, vérfrissítés céljából behozott halakat gyakran csak pár hetünk, esetleg 2-3 hónapunk van szaporítani (ez igaz a mézgurámira is).

Méretük és viselkedésük kisebb akváriumok ideális társas lakójává teszi, ikrázáskor ugyan akár az ember kezének is nekimegy habfészke védelme érdekében, a többi halban nem szokott komoly kárt tenni. Mint minden labirintkopoltyúsnál, figyeljünk rá, hogy az akvárium fölötti levegő ne legyen sokkal hidegebb, mint az akvárium vize, mert megfázhatnak (ha az akváriumon üveglap vagy tető van, az tökéletesen megteszi). Egyéb komolyabb nehézség nincs tartásuk kapcsán, minden élő-, fagyasztott- és jobb minőségű száraz eleséget fogyasztanak, méretükhöz képest étvágyuk elég jelentős. Ha igazán szép színeiket akarjuk látni, időnként mindenképpen kínáljuk meg némi élő planktonnal, vörös- vagy fekete szúnyoglárvával.

Ivari dichromatizmusa szembetűnő, a nőstényeken csak nagyon halványan vagy egyáltalán nem jelenik meg a hímek gyönyörű színezete/mintázata. Ikráztatása nem nehéz, az ivadék nevelése azonban problémás tud lenni, mivel ivadéka nagyon apró és lassan nő, teljes színesedéséhez nagyjából fél év szükséges.

Törpegurámi hím habfészekkel

Törpe gurámi hím habfészekkel

Különböző színváltozatai vannak jelen, mint például a tűz, kobalt és rubin. Én az eredeti “természetes” színváltozatot kedvelem, ezt is tenyésztem.

 

Reklámok