Vörös karcsú díszmárna (Puntius titteya)

Tudományos név: Puntius titteya (Deraniyagala; 1929)
Szinonima nevek: Barbus titteya, Capoeta titteya
Magyar név: Vörös karcsú díszmárna
Csoport: Pontyfélék
Származás: Ázsia; Sri Lanka
Testhossz: 4-5 cm
Várható életkor: 4-5 év
Természetes élőhely: A Kelani és Nilwala folyók vízgyűjtője (beleértve a kisebb patakokat)
Viselkedés: Társas
Táplálkozás: Az élő és fagyasztott eleségek széles skáláját és minden jó minőségű száraz eleséget elfogad
Szaporodás: Elég könnyű
Dekoráció: Növények és egyéb természetes térelválasztók, pl vasfa/szőlőtőke stb.
Hőmérséklet: 22-28 °C
pH: 6-8
Keménység: 5-20 nk között probléma nélkül tartható, alaposan beakvarizált faj (vadon fogott halaknál érdemes lehet 5-10 nk körül tartani)

DSC_2677.JPG

Fenti képen az egyik kifejlett tenyészpárom látható, bal oldalt (felül) a nőstény, jobb oldalt (alul) a hím, azt hiszem a kép magáért beszél a nemek megkülönböztetése és a színezet tekintetében. Az akváriumban tartott márnáink közül talán a legkevésbé csapatos viselkedésű, nagy csapatban sem mutatja túl erősen a raj viselkedést. Békés hal, kiválóan alkalmas társas akváriumokba, mindenevő, vitalitása és színei érdekében növényi eleséggel is érdemes étrendjét kiegészíteni.

Szaporítása elég könnyű, jól tartott halak párban, lágy vízben könnyen ikráznak, ikrarácsot érdemes berakni az ikrák elfogyasztásának elkerülése érdekében. A 24-36 óra után kelő ivadék még egy nap múlva úszik el, frissen kelt, apró (240-es) artémiával  indítható. Bár az ivadék étvágya jó, nem túl gyors növekedésű és teljes színeit is csak 9-12 hónapos korukban érik el a hímek (3-4 hónaposan már megkülönböztethetők a nemek, a hímek vörös színe azonban még nem annyira erős, mint később).

Színváltozatait tekintve mostanság hozzá lehet jutni itthon is a ‘super red’ változathoz, régebben feltűnt az albínó változat is, én az “alap”, természetes színváltozatot tartom és tenyésztem.

DSC_2720_web